G oog le BadWeB | Login/out | Topics | Search | Custodians | Register | Edit Profile

Buell Forum » Big, Bad & Dirty (Buell XB12X Ulysses Adventure Board) » Code 13: O2 sensor....again « Previous Next »

Author Message
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Whipit1k
Posted on Wednesday, May 05, 2021 - 01:03 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

So I have a very clean, low mileage 06 Uly. I have had it a few months, put a few thousand miles on. This bike has a Drummer muffler, K&N filter, Buell race ECU and has been mapped by Drummer. Ran great with no engine light at first....

I am getting a consistent solid check engine light lately, and it is always code 13, O2 sensor. Since this first started, I have replaced the O2 sensor with a new Bosch unit, replaced intake seals (no sign of leakage from old seals), removed and cleaned injectors and fuel rail, etc. Injectors seem to be flowing well when I spray cleaner through them. I have replaced the spark plugs, the front cyl. looks borderline lean, the rear very lean.

I am having a hard time deciding what to check out next.

has anyone had this issue, constant, recurring O2 sensor error?

looking for advice on what direction to go in , thanks in advance
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Tpehak
Posted on Wednesday, May 05, 2021 - 05:28 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

Check electrical manual troubleshooting diagrams for error 13, there are all necessary steps. Maybe fuel pump is bad or fuel pump assembly components and the system does not deliver necessary fuel pressure.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Cupcake_mike
Posted on Wednesday, May 05, 2021 - 08:33 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

I have over 100k on my 06, I replaced 02 sensors every 30k or so, after the 3rd one, they started lasting about 5-10k before throwing the code. My bike never ran bad, except for a few skip spark episodes at high speeds (90+). Plugs always looked good, fuel mileage only slightly suffered (down maybe 5 mpg). I tried an experiment and ran a new wire from my o2 sensor to the ecm. That was 15k ago. No CELs since, no skip spark and mpg is back to what it was.

Worth a shot.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Whipit1k
Posted on Thursday, May 06, 2021 - 10:38 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

wow, interesting stuff. Thanks guys
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Uly_dude
Posted on Monday, May 10, 2021 - 12:02 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

I replaced my O2 sensor recently on my 06 Uly, 28k miles. I looked at both the Bosch and the Nippon sensor. Went with the Nippon. You could tell just by handling it, the Nippon was the better of the two. Still going strong! Knock on wood......
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Ourdee
Posted on Monday, May 10, 2021 - 04:02 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

Uly_dude, If you have the number for the Nippon, please, post it. You know we want pics too.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Cupcake_mike
Posted on Tuesday, May 11, 2021 - 05:01 am:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

NTK 21002 is the Nippon. Usually $15-20 at the parts store or online.
« Previous Next »

Add Your Message Here
Post:
Bold text Italics Underline Create a hyperlink Insert a clipart image

Username: Posting Information:
This is a private posting area. Only registered users and custodians may post messages here.
Password:
Options: Post as "Anonymous" (Valid reason required. Abusers will be exposed. If unsure, ask.)
Enable HTML code in message
Automatically activate URLs in message
Action:

Topics | Last Day | Tree View | Search | User List | Help/Instructions | Rules | Program Credits Administration