G oog le BadWeB | Login/out | Topics | Search | Custodians | Register | Edit Profile

Buell Forum » Knowledge Vault (tech, parts, apparel, & accessories topics) » Troubleshooting (Poor Starting/Running/Handling/Ride Issues) » Buell ulysses 08 hot running issues « Previous Next »

Author Message
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Jpo
Posted on Friday, August 26, 2016 - 12:23 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

Hello I have an 08 Ulysses with 19000 miles on it, the issue that I'm looking for answers it when the bike is hot and I shut it down say to refuel for an example when I restart it, it won't idle, runs rough, try to accelerate and it dies have to run revs up to keep it going. This goes away after a couple of minutes and returns to normal operation. Any suggestions for what it could be? Absolutely love this bike: )
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Reepicheep
Posted on Friday, August 26, 2016 - 12:58 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

Wonder if it is a fuel pump issue. Is it just when you refuel? When the light is on, or after you have really run it down to vapors?
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Gabby_duck
Posted on Sunday, August 28, 2016 - 07:06 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

Physicaly check the battery conectons.Are there any trouble codes . IAC controls your year bike. Clean the IAC port.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Jpo
Posted on Monday, August 29, 2016 - 12:27 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

No trouble codes indicating anything, what is the ICA? It can happen at anytime hot no just refueling that was an example.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Akbuell
Posted on Monday, August 29, 2016 - 04:49 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

IAC is the Idle Air Control. A 'box' on the throttle body, electrically controlled, that controls your engines idle speed.

From your symptoms, it would seem that an engine accessory is getting heat soaked due to lack of airflow while sitting. My first thought would be the engine temp sensor is going wonky or out of calibration, causing the running issues. It may be in a 'prefail' mode, without showing a trouble code. Second thought would be a coil issue, again 'prefail' but heat related.

The IAC can be cleaned if it has gotten dirty. Should be a how to somewhere in the archives here.

Hope this helps, Dave
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Jpo
Posted on Tuesday, August 30, 2016 - 05:44 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

Thanks Akbuell I have a detailed manual and will start with IAC cleaning.
« Previous Next »

Add Your Message Here
Post:
Bold text Italics Underline Create a hyperlink Insert a clipart image

Username: Posting Information:
This is a private posting area. Only registered users and custodians may post messages here.
Password:
Options: Post as "Anonymous" (Valid reason required. Abusers will be exposed. If unsure, ask.)
Enable HTML code in message
Automatically activate URLs in message
Action:

Topics | Last Day | Tree View | Search | User List | Help/Instructions | Rules | Program Credits Administration