G oog le BadWeB | Login/out | Topics | Search | Custodians | Register | Edit Profile

Buell Forum » Big, Bad & Dirty (Buell XB12X Ulysses Adventure Board) » Strange sound when ignition turned on-engine misfiring « Previous Next »

Author Message
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Othrider
Posted on Sunday, October 27, 2019 - 01:12 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

VR went out, kept riding trying to get home, engine started misfiring so I stopped. Replaced VR, voltage output ok but engine still misfiring. When ignition turned on I hear what sounds like a poof of air from the engine which will only happen one time after sitting overnight. Repeated ignition on the poof doesn't happen. Replaced spark plugs but still doesn't run right. Any ideas?
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Othrider
Posted on Sunday, October 27, 2019 - 11:06 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

It's a 2009 Uly, 20k miles, stock, trouble code: battery voltage low/high, new battery.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Mark_weiss
Posted on Monday, October 28, 2019 - 02:19 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

One cylinder is probably not getting spark, but is getting fuel. When you shut the bike down some residual fuel may remain in the non-sparking cylinder. Overnight, the fuel evaporates and some vapor remains in the cylinder. At ignition on, the plug may spark and burn off the remaining fuel vapor.

I had a two-stroke Suzuki that used to do the same thing.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Othrider
Posted on Monday, October 28, 2019 - 11:19 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

Thanks, that makes sense, will test spark and work backwards. I had assumed the trouble code only referred to the battery and charging system.
« Previous Next »

Add Your Message Here
Post:
Bold text Italics Underline Create a hyperlink Insert a clipart image

Username: Posting Information:
This is a private posting area. Only registered users and custodians may post messages here.
Password:
Options: Post as "Anonymous" (Valid reason required. Abusers will be exposed. If unsure, ask.)
Enable HTML code in message
Automatically activate URLs in message
Action:

Topics | Last Day | Tree View | Search | User List | Help/Instructions | Rules | Program Credits Administration