G oog le BadWeB | Login/out | Topics | Search | Custodians | Register | Edit Profile

Buell Forum » XBoard » 05 XB12R Transmission Problems « Previous Next »

Author Message
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Ochoa0042
Posted on Thursday, January 11, 2018 - 01:25 am:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

I might be having some unexpected problems with a transmission rebuild for my 05 XB12R, Pegasus.

I had sealed the case just fine. Then torqued the case just fine as well. Then torqued the output sprocket to 250 ft-lbs just fine with the correct tooling.
But the problem occurred when I was torquing the clutch hub to 75 ft-lbs.. there was a loud crack..

I felt like it had busted a shifter-fork in there.. but the damn thing is not shifting through the gears in any uniformity.
This had been a huge frustration that I have not touched the engine in over a month. But it needs to get up soon for the season.

The problem happened because I torqued the clutch hub through the gears with the output sprocket locking tool attached.
I didn't think I would have been a problem, but it was.

Should I have torqued the clutch hub after the clutch is installed in the basket? What's the proper procedure?
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Natexlh1000
Posted on Friday, January 12, 2018 - 09:19 am:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

75 foot pounds doesn't seem like enough torque to actually break anything in there.

I mean the engine puts out about that amount of torque in stock trim, right?

Perhaps it's not assembled right inside?
There is really only one way to know unfortunately.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Ochoa0042
Posted on Tuesday, January 16, 2018 - 04:07 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

That's what I had thought too! The engine puts out 85 of torque at the crank and that is boosted through the primary gear as well!! Nothing should have popped in there.. but there is a definite shift problem.
« Previous Next »

Add Your Message Here
Post:
Bold text Italics Underline Create a hyperlink Insert a clipart image

Username: Posting Information:
This is a public posting area. Enter your username and password if you have an account. Otherwise, enter your full name as your username and leave the password blank. Your e-mail address is optional.
Password:
E-mail:
Options: Post as "Anonymous" (Valid reason required. Abusers will be exposed. If unsure, ask.)
Enable HTML code in message
Automatically activate URLs in message
Action:

Topics | Last Day | Tree View | Search | User List | Help/Instructions | Rules | Program Credits Administration