G oog le BadWeB | Login/out | Topics | Search | Custodians | Register | Edit Profile

Buell Forum » Big, Bad & Dirty (Buell XB12X Ulysses Adventure Board) » Last chance for the Uly. « Previous Next »

Author Message
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Push2shock
Posted on Sunday, July 15, 2018 - 07:46 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

Ever since I purchased this 09 12XP I've been fighting low AFV and a stutter/miss/surge at low rpm, 1500-3000. What's been done: previous owner changed to k&n and hawk exhaust. Not sure if it was tuned for that, so I purchased buelltooth and have had Dave send me a few maps specific to my issue & set up. Nothing has helped long term, but there have been glimmers of greatness. I know I have an issue that needs to be fixed before a good tune will work. Reset afv to 100 and it will quickly work it's way to 81... or even as low as 77. At this afv it still has the stutter/miss and has no "guts", torque I guess. Locking afv range at 90 does not help the stutter/miss. What I've done so far that has not helped at all: intake gaskets (should have know that was not the issue), plugs, wires, coil, cleaned all grounds, ran new ground from negative to under coil (I know, but worth a shot). I have new tps and new injectors, but I want to know how to diagnose before changing. I'm tired of throwing parts at a problem. I'm looking for a true "if this, then that" test. I have run live data and tests through buelltooth, but what does that tell me? I don't want to go down the road of R&R the throttle body again unless I'm fairly confident based on some sort of test. This is the last attempt for this bike. The stutter/miss is so bad sometimes that it literally makes me pitch forward. I've spent quite a bit on this bike so far, in addition to the listed, and I'm done. Looking for real test suggestions. And yes, I reset TPS after every change. Thanks for the help, it will be fixed or for sale soon.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Shoggin
Posted on Sunday, July 15, 2018 - 10:33 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

What did your mechanic say about it?
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Push2shock
Posted on Sunday, July 15, 2018 - 10:47 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

I try to do as much work as I can myself.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Giarcg
Posted on Monday, July 16, 2018 - 03:28 am:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

My experience with a similar problem on my '09...

http://www.badweatherbikers.com/buell/messages/142 838/816026.html?1507342968
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Bfallon
Posted on Thursday, July 19, 2018 - 09:52 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

A curious post for me since my 07 Uly is nicknamed "Balky" for its first few minutes of duty. I have taken to giving it a couple of extra minutes to warm up. If it's balky in a turn it's dangerous. I write it off to the 1203 cc size -- gotta warm up those big pistons.
Once warm it runs fine. And between 3500 and 4500 rpms it's like a sewing machine it's so smooth.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Tootal
Posted on Thursday, July 19, 2018 - 10:20 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

intake gaskets (should have know that was not the issue)

Have you tested for an intake leak? If so how? It does sound like one. Replacing the seals does not mean it's not leaking. It took me 6 tries to finally get a set to seal and has been good for many years.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Etennuly
Posted on Thursday, July 19, 2018 - 10:52 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

2 things about TPS reset.

Did you have the engine up to full operating temperature when done? It is critical.

Have you cleaned the edges of the throttle plate so that it gives you a completely closed in the bore zero position?

I have had both of these issues throw off a TPS reset to actually make a decent running bike run worse.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Natexlh1000
Posted on Friday, July 20, 2018 - 10:12 am:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

My 2008 was "balky" when cold too.
I upgraded the ECU to the IDS "race" unit and it's just fine now.
EPA wants you lean.
Physics wants you rich.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Tootal
Posted on Friday, July 20, 2018 - 11:38 am:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP Print Post    Move Post (Custodian/Admin Only) Ban Poster IP (Custodian/Admin only)

2 things about TPS reset.

Did you have the engine up to full operating temperature when done? It is critical.

Have you cleaned the edges of the throttle plate so that it gives you a completely closed in the bore zero position?

I have had both of these issues throw off a TPS reset to actually make a decent running bike run worse.




True dat!
« Previous Next »

Add Your Message Here
Post:
Bold text Italics Underline Create a hyperlink Insert a clipart image

Username: Posting Information:
This is a private posting area. Only registered users and custodians may post messages here.
Password:
Options: Post as "Anonymous" (Valid reason required. Abusers will be exposed. If unsure, ask.)
Enable HTML code in message
Automatically activate URLs in message
Action:

Topics | Last Day | Tree View | Search | User List | Help/Instructions | Rules | Program Credits Administration